La Cooperativa se suma a la 7a Setmana contra el Malbaratament Alimentari d’AECOC compartint consells d’aprofitament
Consum ha donat, per mitjà del programa Profit, 5.036 tones d’aliments a col·lectius vulnerables entre febrer i agost de 2024, un 6% més que en el mateix període de l’any anterior. El 77% dels aliments que s’han donat són productes frescos, procedents de les seccions de fruita i verdura, carnisseria, xarcuteria, peix envasat i forn. El valor total dels aliments que ha donat la Cooperativa ascendix a 15,8 milions d’euros.
Amb este programa de gestió responsable d’aliments, la Cooperativa reduïx el malbaratament alimentari i afavorix una alimentació més variada entre les persones beneficiàries. A més, minimitza l’impacte en l’entorn, ja que amb esta donació s’ha evitat l’emissió de 1.814 tones de CO2, que s’haurien generat si s’hagueren convertit finalment en residus.
La Cooperativa s’ha sumat esta setmana, del 23 al 29 de setembre, a la campanya de sensibilització de la 7a Setmana contra el Malbaratament Alimentari que impulsa l’Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), compartint missatges sobre la necessitat de fer un consum responsable i aportant als clients consells sobre aprofitament en la seua xarxa de tendes i mitjançant els seus perfils oficials en les xarxes socials.
Alimentació responsable i variada
El programa Profit de Consum és una de les línies principals d’actuació del Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari de la Cooperativa. Este projecte és possible gràcies a la implicació d’entitats socials, ONG, bancs d’aliments i menjadors socials, que permet donar els productes que Consum retira de la venda però que són perfectament aptes per al consum. Els aliments donats són productes que mantenen íntegre l’envàs i també l’etiquetatge i provenen de totes les plataformes de totes les seccions de les tendes, de les escoles de frescos i de les plataformes logístiques de la Cooperativa.
Gràcies a la tasca dels més de 1.400 voluntaris de les diverses entitats i associacions d’ajuda a col·lectius vulnerables que col·laboren amb Consum, els aliments es repartixen cada dia entre les persones que ho necessiten i és possible ajudar milers de famílies cada any.
En l’exercici 2023 passat, Consum va donar 8.516 tones d’aliments dins del Programa Profit. Els aliments van suposar un valor de 27,7 milions d’euros, un 6% més que l’any anterior. A més, gràcies a esta iniciativa, durant l’any passat es va evitar que 2.981 tones de CO2 s’emeteren a l’atmosfera, i així es va minimitzar l’impacte sobre l’entorn de la Cooperativa i es va reduir la seua petjada de carboni.
Dins del Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari, la Cooperativa té en marxa altres projectes i iniciatives que tenen com a finalitat afavorir l’aprofitament dels aliments a casa dels clients, com són el foment de la venda a granel i en el mostrador per a adaptar les quantitats a les necessitats de cada client, els descomptes especials aplicats a productes en liquidació, la innovació i la varietat de formats per a millorar la conservació dels aliments, a més de la seua adaptació a les necessitats actuals de les famílies o la difusió de receptes i idees per a maximitzar les possibilitats de tots els tipus de rebost, entre d’altres.