Consum accedix als préstecs verds del BBVA per a finançar projectes sostenibles en matèria de medi ambient. En este sentit, la Cooperativa es convertix en l’empresa pionera dins del sector de la distribució a Espanya que accedix a este tipus de crèdits. Perquè un préstec siga considerat “verd”, cal que el seu fi siga promoure la sostenibilitat mediambiental, però a més ha d’estar qualificat com a tal per un organisme extern, en este cas per l’assessoria KPMG d’acord amb els “39 Green Loan Principles” publicats per l’International Loan Market Association este mateix any.
Els préstecs verds -Green Loans- es regixen pels mateixos principis que els bons verds, els Green Bond Principles, que promouen la integritat d’este mercat i arrepleguen les directrius establides per als seus productes, per exemple amb quines categories pot estar relacionat l’ús dels seus fons o com s’ha d’avaluar el seu impacte mediambiental.
L’import total d’este préstec està destinat a finançar projectes sostenibles, com és l’obertura de nous supermercats, dotant-los de mesures d’eficiència energètica; la implantació en supermercats ja existents de centrals i mobiliari frigorífic amb refrigerants menys contaminants; i la substitució de frigorífics per un nou equipament amb més eficiència energètica.
Fa més d’una dècada que Consum treballa en esta línia d’apostar pels supermercats ecoeficients. Concretament, en 2017 s’han invertit 3,5 milions d’euros en la millora de 120 supermercats. Actualment, el 91% de la seua xarxa comercial són ecoeficients. Açò ha permés que en 2017 Consum disminuïra en un 24,3% la seua petjada de carboni respecte de l’any anterior. A més, el Ministeri d’Agricultura va reconéixer la Cooperativa com l’única empresa de distribució amb certificació sobre la seua petjada de carboni.
Quant a les inversions mediambientals, la Cooperativa va destinar 14,6 milions d’euros durant l’exercici passat. Després d’una dècada d’implantació del Pla d’Estalvi i Eficiència Energètica, Consum ha estalviat uns 18 milions d’euros, que han evitat l’emissió de 38.900 t de CO2 a l’atmosfera, gràcies a les millores implantades en les instal·lacions frigorífiques i de climatització.
D’altra banda, el desenrotllament continu dels projectes logístics TEO i Nodriza ha contribuït a continuar reduint els gasos d’efecte d’hivernacle, i en 2017 s’han rebaixat un total de 4,7 milions de quilòmetres perquè s’ha evitat el moviment de camions en buit.
Consum s’avança a les especificacions europees que busquen reciclar el 50% dels seus residus en 2020 i el 70% en 2030. En 2017 ha posat en marxa el Projecte Abocament Zero en totes les seues plataformes, que permet valorar el 100% dels residus d’envasos, contenidors i paletes reutilitzables que procedixen de les plataformes i els supermercats.