• La Cooperativa La Cooperativa celebra el 10m aniversari del Programa Profit i fa balanç: 42 milions de quilos d’aliments donats que han ajudat 400.000 persones
• Consum ha reunit experts de la Generalitat Valenciana i de Càritas València per a tractar la “Solidaritat i el malbaratament alimentari”
Consum ha incrementat un 19% les seues donacions d’aliments des de començament d’any respecte del mateix període de 2020 a través del seu Programa Profit, incloent-hi els mesos de més intensitat de la pandèmia. Enguany, la Cooperativa celebra el 10m aniversari d’este Programa i ha fet balanç. “Consum ha donat 42 milions de quilos d’aliments per un valor de 105,7 milions d’euros, que han ajudat 400.000 persones amb el seu Programa Profit de donacions durant la dècada que porta en funcionament, i que a més ha evitat l’emissió de 26.500 tones de CO₂ a l’atmosfera, ja que el malbaratament d’aliments no sols té un vessant social, sinó també un fort impacte mediambiental”. Estes dades les ha presentades hui el director de Relacions Externes de Consum, Javier Quiles, en l’encontre DecirHaciendo “Solidaritat i malbaratament alimentari” que ha organitzat la Cooperativa i que ha comptat amb la participació de la directora general de Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana, Maite Cháfer, i el director de Càritas Diocesana de València, Ignacio Grande.
Càritas València també va registrar en 2020 un increment del 26,3% de sol·licituds d’ajuda respecte de l’any anterior, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, any en què van ajudar prop de 60.000 persones. “La principal vulnerabilitat a la Comunitat Valenciana són les famílies amb fills, que en representen el 76,9%, seguit de les persones que han perdut l’ocupació o que s’han vist afectades per un ERTO, que en són el 59,4%; els estrangers en situació irregular, que en representen el 54,6%, i les dones soles amb fills, que en són el 42,4%”, segons Ignacio Grande.
No obstant això, tot i les dificultats de mobilitat i restriccions durant la pandèmia, el 78% dels voluntaris de Càritas València es van mantindre actius durant l’any passat. També els més de 1.400 voluntaris de les 350 ONG amb què treballa Consum, fet que ha destacat Javier Quiles, “perquè, sense ells, sense la seua labor diària d’arreplegada i repartiment d’aliments, el Programa Profit no podria existir”. Només en 2020, les donacions d’aliments de Consum van beneficiar 70.000 persones.
El director de Càritas València, Ignacio Grande, ha manifestat la seua preocupació per la “societat insegura”, persones que han passat de la vulnerabilitat a l’exclusió per la pandèmia, i ha apel·lat a la necessitat “de revincular-nos amb la societat i de caminar de manera conjunta les entitats, l’Administració i la societat per a poder continuar garantint els drets fonamentals de les persones, com són l’alimentació, l’habitatge i l’ocupació dignes”.
Espanya és el sèptim país de la Unió Europea que més aliments malbarata, amb 1.360 tones d’aliments desaprofitats o que van acabar en el fem l’any passat. Segons dades del Ministeri d’Agricultura, 3 de cada 4 llars al nostre país malbaraten aliments cada setmana.
Per a lluitar contra estes xifres, l’Administració valenciana compta amb el Pla BonProfit, impulsat fa dos anys des de la Direcció General de Política Agrària Comuna (PAC), dependent de la Conselleria d’Agricultura. El Pla BonProfit pretén implicar i sensibilitzar totes les baules de la cadena agroalimentària, igual que tota la ciutadania. “Tota la població és responsable del malbaratament d’aliments i, per tant, només amb un esforç global es podran donar respostes efectives a este problema important”, ha manifestat la directora general de PAC, Maite Cháfer, qui ha anunciat que, al començament de 2022, iniciaran un pla de formació en obert per a facilitar que tota la ciutadania que tinga interés a fer un consum més responsable puga conéixer a fons este problema important i puga ajudar a previndre’l i a reduir-lo.
El Pla BonProfit ja ha fet diversos treballs per conéixer les pèrdues de collita o el malbaratament que es pot generar en els menjadors escolars valencians, entre d’altres.
Consum orienta la seua gestió d’una forma sostenible des d’un triple vessant: social, econòmic i ambiental, conscient de l’impacte de la seua activitat i de la creixent inquietud social cap a la responsabilitat de les empreses.
El Programa Profit de Consum és una de les iniciatives clau dins del Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari de la Cooperativa, però no és l’única, segons ha manifestat Quiles. Compta, a més, amb un sistema de descomptes sobre el preu de venda en tenda per als productes que estan a prop de caducar, amb campanyes de sensibilització i conscienciació dels clients i amb una línia d’aprofitament dels aliments que no es poden donar per a consum humà, però que es destinen per a consum animal (per a pinsos), per a compostatge i per a la generació d’energia.
Al final de l’encontre, Consum ha fet un homenatge simbòlic a les ONG que treballen amb la Cooperativa amb motiu del 10m aniversari del Programa Profit de donació d’aliments, als quals enguany ha donat 50.000 euros en vals de compra per a celebrar l’aniversari. S’ha arribat a esta quantitat gràcies a tots els seguidors de les xarxes socials de la Cooperativa que han interactuat amb un vídeo que es va fer per este aniversari, i amb el qual Consum va anunciar que donaria 1 euro per cada interacció que tinguera.