- Té com a objectiu promoure hàbits de vida saludable i la dieta sana per a reduir els resultats de sobrepés, obesitat i sedentarisme.
- Entre les línies d’actuació es desenvoluparà una app per al control i l’aplicació de la informació nutricional.
- El 53% de la població adulta valenciana (>=15 anys) presenta excés de pes (36,1% sobrepés i 16,9% obesitat).
La gerent del Departament de Salut de València La Fe, Mònica Almiñana, i el director general de Consum, Juan Luis Durich, han firmat hui un conveni per a la creació de la Càtedra Consum-Hospital La Fe: Alimentació Saludable.
L’objecte d’esta Càtedra és el redisseny i la millora dels processos d’atenció al pacient al Departament de Salut de València La Fe i la continuïtat en la seua autocura, a fi de transformar el paradigma de cures actual per un de més proactiu, poblacional, preventiu, participatiu, precís i personalitzat. En concret, es perseguix fomentar la dieta saludable per a aconseguir uns millors resultats en el control del sobrepés, l’obesitat i el sedentarisme.
A l’acte també han assistit, per part de Consum, Javier Quiles, director de Relacions Externes; i Manuel García, director de Soci-Client i Màrqueting. L’Hospital La Fe també ha estat representat pel director de l’Àrea de Planificació del Departament La Fe, Bernardo Valdivieso; el director de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), José María Millán -entitat a través de la qual es firma el conveni-, i el cap del Servici d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital La Fe, Juan Francisco Merino.
Entre les línies de col·laboració que es duran a terme destaca la creació d’una sistemàtica d’informació nutricional que puga incorporar-se als productes de marca Consum. D’altra banda, la posada en marxa d’una app per al control i l’aplicació de la informació nutricional i el disseny d’una cadena de validació de productes adequats d’acord amb una dieta sana i equilibrada.
La gerent de La Fe, Mònica Almiñana, ha manifestat el seu agraïment per la confiança depositada en l’Hospital La Fe per part de Consum i ha assenyalat que, a través d’esta Càtedra, “es treballarà en les línies d’investigació, disseny de processos, generació de ferramentes i difusió dels millors hàbits per a una dieta saludable per a previndre l’obesitat i millorar la salut de la ciutadania”.
El director general de Consum, Juan Luis Durich, ha subratllat, per la seua banda, que, “amb esta Càtedra, pionera en el sector, la Cooperativa fa un pas més en el seu compromís constant per la salut del consumidor, per la seua formació en bons hàbits alimentaris, fomentant l’intercanvi d’experiències i coneixements entre un centre sanitari de referència, com és l’Hospital La Fe, i l’Empresa, i promovent la investigació i la prevenció de malalties, com l’obesitat”.
En este context, Bernardo Valdivieso, responsable de la Càtedra per part de La Fe, ha destacat que dins d’esta col·laboració també es desenvoluparan accions de millora de processos sanitaris basats en la metodologia Lean Six Sigma– Lean Healthcare. “La seua aplicació és una de les oportunitats més clares per a ajudar a executar la transformació necessària del sector per a evolucionar en els sistemes sanitaris cap a una millor atenció dels nostres pacients, més eficient i sostenible”, ha afegit Valdivieso.
Reduir l’obesitat, un dels majors reptes de la salut pública
L’alimentació poc saludable i no practicar activitat física amb regularitat són les causes principals de les malalties cròniques més importants. Cada vegada hi ha més preocupació per l’obesitat poblacional, que pot arribar a reduir l’esperança de vida d’una persona fins a deu anys.
Segons el Pla de Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana 2016-20, el 53% de la població adulta valenciana (≥15 anys) presenta un excés de pes (36,1% sobrepés i 16,9% obesitat), més freqüent en els hòmens (61,1%) que en les dones (44,9%). La proporció de persones amb excés de pes s’incrementa amb l’edat, i ja afecta al voltant del 70% de la població de 55 o més anys. Quant a l’obesitat infantil (2-14 anys) se situen en el 17% de la població i la de sobrepés en el 16%. Reduir estes xifres és un dels reptes de la sanitat pública.
Consum, per la seua banda, destina anualment el 5% dels seus resultats cooperatius a activitats socials i de formació i informació als socis-clients. Esta labor de formació s’ha materialitzat a través del Concurs de Contes Il·lustrats convocat amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, del portal educatiu Team Consum (https://teamconsum.consum.es ) dirigit a docents en matèria de formació sobre consum responsable per a xiquets i jóvens d’entre 4 i 14 anys. També a través de la seua revista Consum Entrenosotros, especialitzada en temes de nutrició i consum i amb la participació en programes de ràdio divulgatius en les principals cadenes generalistes. A més, la Cooperativa també dóna suport a iniciatives socials arrelades a les zones en què opera, a través de la col·laboració amb més de 200 projectes amb diferents ONG, entre els quals destaca el seu programa Profit de donació d’aliments.
Seguint esta mateixa línia, la Càtedra Consum-La Fe té com a meta fonamental fomentar polítiques i plans destinats a millorar els hàbits alimentaris, promoure l’activitat física i l’educació nutricional. També, propiciar un marc de col·laboració amb les empreses del sector alimentari, així com sensibilitzar els professionals del Sistema Nacional de Salut per a impulsar la detecció sistemàtica de l’obesitat i el sobrepés en la població.