Consum realitza un estudi a més de 1.800 estudiants per a conèixer la percepció sobre l’alimentació saludable i els seus vincles emocionals
El 71% dels escolars reconeix que alimentar-se de manera poc saludable hui, pot afectar a la seua bona salut en el futur, segons un estudi realitzat per la cooperativa Consum a més de 1.800 xiquets i jóvens de entre 8 i 15 anys.
L’estudi s’ha realitzat entre els estudiants de Primària i Secundària de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa i Andalusia, participants en el Concurs de Contes Il·lustrats que Consum celebra amb motiu del Dia Mundial del Consumidor. L’objectiu és sensibilitzar als xicotets consumidors sobre hàbits de consum responsable i en esta dotzena edició el tema escollit és l’alimentació saludable i els seus vincles emocionals.
Principals conclusions de l’estudi
Les primeres conclusions de l’estudi mostren que el 80% dels enquestats té clar que acompanyar els plats de carn o peix amb verdures, siguen en ensalada o cuites, són una part essencial d’una alimentació saludable. No obstant això, tot i que el 59% dels escolars enquestats ajuden a la cuina, en la preparació de dinars o sopars, el 40% d’ells afirma queixar-se sobre el que li posen al plat i el 45% escull personalment els plats que van a menjar, anteposant la seua decisió a la dels seus progenitors.
No obstant això, el 70% són conscients que és bo mantindre uns horaris definits per a les menjades diàries i que incloure fruites i verdures locals, de temporada i autòctones del lloc on vivim en la dieta és beneficiós per a la salut.
D’altra banda, encara que la majoria dels jóvens enquestats realitzen les seues menjades en companyia d’altres persones, el 73% d’ells reconeix dinar o sopar veient la televisió o el mòbil, el que influïx en un menor diàleg familiar.
El deliciós cas de l’ingredient invisible
Com cada any, Consum celebra el Dia Mundial del Consumidor amb el Concurs de Contes Il·lustrats, que té com a objectiu fomentar els bon hàbits de consum a través dels contes i la creativitat. Amb el lema ‘El deliciós cas de l’ingredient invisible’, la 12a edició del Concurs de Contes, dotada amb 8.000 euros en premis, ha tingut una participació de més de 3.270 escolars de les províncies en què Consum està present.
L’IES El Caminàs de Castelló ha resultat guanyador del primer premi pel relat titulat ‘La Magdalena d’August’. El segon premi ha sigut per a l’Escola Països Catalans de Lleida i, el tercer premi, per al Col·legi Barriomar 74 de Múrcia. A més, s’han atorgat dos premis: un al col·legi ocupacional Llar Joan Trias de Barcelona i un altre a l’escola d’educació especial Los Silos de València, així com 5 mencions especials.
El lliurament de premis ha comptat amb la presència del conseller d’Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, el subdirector de l’Institut d’Acció Social de la Generalitat Valenciana, Luis Gimeno, la directora general del Comerç de la Regió de Múrcia, María Francisca Cabrera i la directora de l’Escola del Consumidor de l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, Rosario Arcas i en ella ha col·laborat el Centre Superior d’Hosteleria del Mediterrani.
A més, el portal educatiu de la Cooperativa, Team Consum (https://teamconsum.consum.es), estan disponibles tots els contes premiats en les 12 edicions del Concurs de Contes, i els docents disposen de recursos per a fomentar hàbits de vida saludables i promoure un consum responsable entre els escolars.
https://www.consum.es/wp-content/uploads/2017/04/170426-DMC-val.